Jelovnik vašeg restorana jedna je od prvih stvari s kojom će vaši gosti komunicirati, ponekad prije blagajnika ili poslužitelja, a uvijek prije doticaja s hranom. Zato je ključno osigurati da vaš jelovnik ostavi izvanredan prvi dojam. Jelovnik s previše stavki, lošim riječima, lošim fotografijama ili neprikladnim dizajnom umanjit će doživljaj restorana, stvarajući pritisak na uslugu i tražiti će od Vas da taj loši prvi dojam nadoknadite izvanrednom uslugom hrane. 

Prekrasan, dobro napisan jelovnik koji besprijekorno pristaje uz vaš brend učinit će da se vaši gosti odmah osjećaju kao da su odabrali pravi restoran. Pažljivo osmišljen jelovnik također može značajno utjecati na prihod privlačeći pozornost na unosne stavke jelovnika i ostavljajući trajan dojam na goste. Iako je primamljivo usredotočiti se samo na ono što izgleda lijepo, redizajn jelovnika puno je učinkovitiji ako ste analizirali profitabilnost i popularnost svojih stavki jelovnika kroz analizu jelovnika. Uzmite te podatke i iskoristite ih u svoju korist pri dizajniranju svog jelovnika privlačeći oči čitatelja na svoje najprofitabilnije artikle. Ovih 10 ideja i savjeta za dizajn jelovnika restorana pomoći će vam u donošenju strateških odluka o tome kako bi vaš jelovnik trebao izgledati. Nastavite čitati kako biste naučili kako osmisliti jelovnik i nadahnite se restoranima koji to dobro rade.  Dizajn jelovnika je prvi korak do profitabilnosti i vhernih gostiju i pojsetitelja. 

1. Razmotrite obrasce pokreta očiju

Neki stručnjaci za izradu i dizajn jelovnika kažu da kada čitamo jelovnik, naše oči obično počinju od sredine stranice, zatim se pomiču gore desno, zatim gore lijevo, što se naziva Zlatni trokut. Drugi kažu da će ljudima pogled odmah skrenuti na vrh stranice ili gornji desni kut. Ali prema jednoj korejskoj istraživačkoj studiji u Journal of Global Business and Technology, veća je vjerojatnost da će trećina vaših gostiju naručiti prvu stavku koju vide, a studija države San Francisco kaže da gosti čitaju jelovnike kao knjigu, počevši od gore lijevo. Savjet: Pokrijte svoje baze. Stavite jela s visokom maržom u gornji lijevi, gornji desni i središnji dio jelovnika.

2. Dobro koristite razmak

Ljudsko oko mrzi nered. Studije pokazuju da dobar razmak poboljšava razumijevanje čitatelja do 30%. Ako želite da vaše stavke jelovnika i opisi zablistaju, planirajte uključiti solidnu količinu bijelog prostora u svoj dizajn jelovnika hrane. Savjet: Ostavite nešto negativnog prostora kako biste poboljšali estetiku i osigurali da gost ne bude preopterećen.

 

3. Koristite okvire i boju za vizualno usmjeravanje

Ako je stavka jelovnika važna – ili još bolje, znate da je isplativa – istaknite je! Provedite svoje goste kroz svoj jelovnik koristeći elemente dizajna koji stavljaju reflektore točno tamo gdje bi trebali gledati. Ako ste u mogućnosti, angažiranje grafičkog dizajnera ili umjetnika za izradu vašeg jelovnika može biti sjajan način da osigurate da se vaš brend drži restorana. Profesionalac za dizajn jelovnika također vam može pomoći da dizajnirate svoj jelovnik u skladu sa svim podacima o inženjeringu jelovnika koje imate: oni mogu stručno koristiti linije, boju i ilustracije kako bi privukli pozornost na vaše stavke koje želite više profitirati. 

4. Recite zbogom znakovima valuta

Studija na Cornellu otkrila je da su gosti koji su naručivali s jelovnika bez znakova eura  potrošili znatno više od onih koji su naručivali s jelovnika s tradicionalnom cijenom. Kad se sve svodi na to, vaši gosti znaju što znači brojka pored stavke jelovnika. Znakovi eura pokreću negativne asocijacije na trošenje novca, stoga ih posve izostavite.

Savjet: razmislite o uklanjanju znakova eura i nemojte navoditi cijene u jednom stupcu jer to odmah poziva na usporedbu.

5. Smanjite teret izbora

Studija na Sveučilištu Bournemouth pokazala je da postoji prednost između premalo i previše izbora jelovnika. Gosti su već preopterećeni odabirom mjesta za jelo. Nakon što se odluče za vaš restoran, nemojte ih tjerati da traže stotine opcija. Također je važno napomenuti da bi svaka stavka na vašem jelovniku trebala biti jedinstvena kako bi vaši gosti lakše odlučili. Može se činiti da dva različita jela s odreskom mogu stvoriti osjećaj obilja, ali zapravo to samo otežava izbor vašim gostima i dvije se stavke natječu jedna s drugom. Izuzetno dugačak jelovnik također može naškoditi prodaji: kada gostima treba više vremena da predaju narudžbe, to usporava vrijeme okretanja stola, tako da će vaše osoblje ispred kuće poslužiti manje gostiju u smjeni. I za kućne poslove, kratkim jelovnikom mnogo je jednostavnije upravljati i može dovesti do bolje izvedbe svakog jela.

Savjet: neka vaš jelovnik bude kratak i promišljen.

6. Iskoristite snagu riječi

Koristite opise stavki jelovnika kako biste prenijeli okus jela. Riječi poput “slano”, “slatko” i “hrskavo” izazivaju  reakciju gladi. Koristite opise kako biste prenijeli osobnost restorana i ljubav koju ulažete u svako jelo. Eksperiment koji je proveo dr. Brian Wansink sa Sveučilišta Cornell otkrio je da opisne oznake jelovnika povećavaju prodaju proizvoda za 27%, a rezultiraju time da se kupci osjećaju zadovoljnije svojim obrokom. To je zauzvrat dovelo do povoljnijih povratnih informacija kupaca (sve dok je predmet bio u skladu s sjajnim opisom).

Savjet: Koristite vrlo opisni jezik kada pišete opis jelovnika.

SuMiao Hunan kuhinja u Cambridgeu, MA ima fantastične opise. Njihov jelovnik objašnjava njihova jela riječima kao što su “dnevni ulov tilapije”, “trinaest začina”, “bačen u wok”. Ovaj jelovnik ima izvrsnu ravnotežu opisnosti bez previše riječi. Savršeno pristaje uz zabavu i ton restorana usmjeren na hranu.

7. Razmislite o korištenju fotografija

Poznati inženjer jelovnika Gregg Rapp otkrio je da uključivanje lijepe slike uz hranu povećava prodaju za 30%. Ipak, riječ opreza: nemojte koristiti osrednje fotografije na svom jelovniku ili na društvenim mrežama. Bolje ne koristiti fotografije nego loše fotografije. Imajte na umu da ako ne želite koristiti fotografije na svom jelovniku — pogotovo zato što može biti vrlo skupo ispisati ih — možete napisati Instagram oznaku svog restorana na jelovniku s pozivom poput “provjerite naš Instagram ako želite želite pregledati bilo koje od naših jela.” Možete čak dodati QR kod ili bit.ly vezu za lak pristup. Provjerite je li vaš Instagram prepun prekrasnih fotografija i redovito ga ažurirajte.

Savjet: posebno u dizajnu digitalnih jelovnika, razmislite o korištenju visokokvalitetnih fotografija artikala visoke marže kako biste privukli goste – isto vrijedi i za vašu stranicu za online naručivanje (više o tome u nastavku).

U Douzo Sushiju u Bostonu, MA, cijeli je jelovnik izložen visokokvalitetnim fotografijama na crnoj pozadini. Vizualno je uzbudljivo i može natjerati goste da naruče nešto što nikada prije nisu jeli.

 

8. Dizajnirajte imajući na umu sva osjetila i potrebe

Prilikom izrade fizičkog dizajna jelovnika restorana, prije svega želite biti sigurni da je upotrebljiv i čitljiv za sve vaše goste. Provjerite je li veličina vašeg jelovnika prihvatljiva. Ako je prevelik, bit će ga nezgodno držati za stolom. Premalen, pa će neki gosti imati problema s čitanjem. Još jedna stvar koju trebate uzeti u obzir za svoje goste s oštećenjem vida: ako je vaš jelovnik na ploči iznad prostora za pripremu, kao u mnogim brzim restoranima, mogli bi imati problema s čitanjem. Rješenje je isprintati nekoliko primjeraka jelovnika velikim fontom kako bi bili pri ruci i ponudili ih gostima kojima je to potrebno. Digitalni izbornik putem QR koda za jednostavan pristup također je dobra ideja.

Postavite veliki QR kod koji gosti mogu skenirati na svojim telefonima i omogućite im da izbliza pogledaju jelovnik. . Što se tiče ostalih osjetila, pobrinite se da vam jelovnik bude ugodan na dodir. Odaberite čvrsti papir, a ovisno o stilu vašeg restorana, možda biste trebali laminirati svoje jelovnike ili ih ispisati na kartice koje se mogu čistiti kako ih ne biste morali često mijenjati.

9. Ostanite vjerni svojoj marki i osobnosti

Na kraju dana, želite biti sigurni da se jelovnik vašeg restorana dobro uklapa u cjelokupni brend vašeg restorana. Osim odabira hrane, shema boja, font, razmak i kompozicija važni su za dočaravanje stila i vibre koju želite. Barski jelovnik će izgledati sasvim drugačije od finog restorana. A brzi ležerni restoran imat će potpuno drugačiji raspored jelovnika od restorana za sjedenje. Dizajnirajte za svoje kupce, hranu i koncept – i pobrinite se da ostanete vjerni svom brendu na svakom koraku.

10. Optimizirajte svoj online jelovnik na svojoj web stranici i sustavu naručivanja

Htjet ćete se pobrinuti da vaš jelovnik bude lako čitljiv na internetu, jer gosti vole proučiti jelovnik prije nego odluče gdje će ručati. Možete prenijeti PDF svog jelovnika na svoju web stranicu kako bi njegov prekrasan dizajn bio vidljiv u svom punom sjaju, ali također je dobra ideja imati jelovnik ispisan izravno na web stranici (u HTML tekstu) kako bi gosti koji koriste čitače zaslona također mogu iskusiti vaš jelovnik prije dolaska. I sjajna je ideja osigurati da vam vaš sustav online naručivanja omogućuje personaliziranje jelovnika za online naručivanje što je više moguće kako bi odgovarao vašem brendu. Što je najvažnije, želite imati mogućnost prijenosa visokokvalitetnih slika svake stavke jelovnika, budući da korisnici na mreži vole vidjeti što će dobiti — iz svojih domova ne mogu razgovarati s vašim sjajnim osobljem ispred kuće i postavljajte im pitanja o stavkama jelovnika, tako da je najbolje dati što više informacija putem fotografija i opisa na svom online jelovniku.

 

Grafički dizajn